Filmen Underbara Motorskallar

omslagNu kan ni beställa filmen Underbara Motorskallar

Kostar 200 kr exkl postavgift
>>Boka & Beställ filmen här<<

Finns nu för omgående leverans! 

 

En film om dessa underbara motormänniskor som finns runt om i Sverige. Detta är ett blygsamt porträtt om en motorförening som heter Hjulhälja i Filipstad.

Filmen handlar om deras arbete med 4 tävlingsarrangemang som dom genomförde under perioden 2011-2014.

En av filmens huvudteman är att komma nära motorskallarna på ett personligt plan.

Många fina bilar och underbara människor i en härlig miljö i all enkelhet med glimten i ögat.

IMG_3176[1]


Vår ”Hjultomte” Eddy jobbar nu för högtryck!  😉 Filmerna går nu iväg i rask takt till alla er som beställer!

Det är en begränsad upplaga så är ni sugen på filmen? ….  beställ NU!

 

Film Recension:

Det är, kanske inte helt oväntat, mycket bilar i den här filmen. Gamla bilar.
Tävlande bilar. Omsorgsfullt renoverade bilar. Och så bilar som i stort sett
bara låter sig tittas på… Den som tycker sånt låter fantastiskt kul delar förmodligen
många av de intervjuades uppriktiga passion för det här med gamla bilar (dvs innan 1969). Vi övriga närmar oss den här nygjorda dokumentären.

Ett blygsamt porträtt av en motorförening som heter Hjulhälja i Filipstad enligt dvd-omslaget, med en rejäl portion skepsis. Och fruktar att speltiden på 88 minuter skall kännas betydligt längre… Men det här är inte alls en film om bilar. Snarare om de människor som äger dem, tävlar med dem och lever med dem. Det är som en drog, säger en av de intervjuade i filmen. En annan berättar att han tillbringar varenda dag från klockan 16 till 22 i verkstaden, sju dagar i veckan.

Underbara motorskallar är en kärleksfull hyllning till en livsstil och de människor som gjort den till sin egen. En livsstil som blandar amerikanskt 50-tal, brummande V8-motorer, rock´n roll och en nästan påtaglig gemenskap med glädje och stolthet över att få vara en del av den.

Hobby eller intresse räcker inte för att beskriva drivkraften bakom den tid och energi dessa motorskallar lägger ner på sina bilar, här handlar det om ren och oförställd passion. Och sånt smittar av sig, även om man från början haft lite svårt att inse tjusningen. Precis så närmar sig Mats Dahlman, filmens regissör, fotograf och mycket annat, ämnet för filmen; att försöka få fram vad det är som driver dessa motorskallar.

Något enskilt eller definitivt svar får han aldrig, men däremot en rad svar som bidrar till att kasta ljus på vad det är som de här fantasterna i alla åldrar lockas av.  Det kan handla om nostalgi, ett brinnande motorintresse sedan barnsben, ren terapi eller bara känslan av att tillhöra ett kompisgäng, som inte bara ställer upp i vått och torrt utan också har vansinnigt roligt under tiden.

Dahlman ställer envist sina frågor och får lika många svar. Och blir, precis som vi åskådare, en smula avundsjuk på just den där känslan av tillhörighet och gemenskap.

Dahlmans film balanserar således mellan att vara ett nörddokument, som förmodligen kommer att gå i loop på kommande motorträffar, men också en betraktelse över livskonstnärer som vågar och kan leva sin dröm. Just där träffar filmen väldigt rätt och gör den allmängiltig, långt bortom alla bilar, hot rods och motorcyklar som egentligen bara är statister i sammanhanget. Oavsett om ens passion är golf, frimärken eller veteranbilar går det att känna igen sig i sammanhanget, även om sammanhanget i den här filmen kantas av leriga backtävlingar och rattar med inristade initialer…

Det skulle förmodligen ha varit ganska lätt att göra en film som lite föraktfullt eller mästrande ser ner på motorskallarna och deras passion. Men det har aldrig för ett
ögonblick varit Dahlmans avsikt. Och det får mig att tänka på alla bra dokumentärer jag sett som berättar med, och därigenom också om, människor som har intressen eller livssituationer som är mig fullständigt främmande. Oavsett om det handlar om inuiter på Grönland, 80-åriga körsångare i Nordnorge eller amerikanska Amish-ungdomar.

Efter att ha sett Underbara motorskallar kan jag knappast säga att jag fått lust att börja
frekventera motortävlingar av typen Långlialoppet. Men jag blir glad och varm inombords av att ha fått dela den här besynnerliga passionen och bitvis dra paralleller
till mina egna, besynnerliga passioner… 

Mats Dahlmans film utvecklas till en medryckande skildring, där tiden i sällskap av de motorskallar som befolkar den går oväntat snabbt. Riktigt härlig och passande musikackompanjemang från för mig okända The Kingbirds bidrar också till det positiva helhetsintrycket. 

Ett gediget arbete av Dahlman som gjort det mesta (av filmarbetet) helt själv. Han är knappast en anonym eller osynlig berättare – eller ens intervjuare – filmen igenom, vilket i ett annat sammanhang skulle kunnat upplevas en smula ansträngt eller påfrestande konstruerat. I stället blir han här en i hög grad aktiv medspelare, som dessutom haft det goda omdömet att låta de intervjuade prata på…och prata till punkt. Sannerligen inte en självklarhet i dokumentärfilmssammanhang.

Film Recension av : Anders Pettersson

 


This entry was posted in Media om oss, Om oss. Bookmark the permalink.

Comments are closed.